Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 29/05/2022

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου τίμησε την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μετά από τρία χρόνια λόγω πανδημίας, με μία σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, ανήμερα της επετείου στις 07:30 το απόγευμα.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Πιζάνιας, ο οποίος στον πρόλογο του, συνδέοντας την θλιβερή επέτειο της Άλωσης με την συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή σημείωσε: «Η πτώση της Βασιλεύουσας αποτελεί το τέλος της πρώτης, χιλιόχρονης αυτοκρατορίας του ελληνισμού των μεσαιωνικών χρόνων αλλά, ταυτόχρονα και την αρχή για το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας . Η ελπίδα αυτού του ονείρου θέρμαινε τις ψυχές των σκλαβωμένων, στον ελλαδικό και μικρασιατικό χώρο, για περίπου πέντε αιώνες. Το όνειρο αυτό διαλύθηκε και οι ελπίδες έσβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα 100 χρόνια από την οποία τιμούμε φέτος.» Ολοκληρώνοντας τόνισε πως το Αναγνωστήριο επιμένει στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, πιστό στη ρήση του λογοτέχνη Αλέξανδρου Κοτζιά: «Με τη μνημοσύνη, παιδιά μου, όχι με τη λησμονιά, μόνο με τη μνημοσύνη ωριμάζει ο άνθρωπος και μεγαλουργεί».

Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Μιχάλης Κουτελλάς με μία σύντομη ιστορική αναδρομή θύμισε στο κοινό τα βασικά γεγονότα των τελευταίων ημερών της Βασιλεύουσας. Ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης, όπου περιελάμβανε την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο της κ. Μαρίας Λαμπαδαρίδου – Πόθου «Πήραν την Πόλη, πήραν την …», από την εκπαιδευτικό και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Χριστίνα Παπουτσή και τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου: Δημήτριο Ζαΐρη, Μιχάλη Μακρυλλό και Άρη Γιαννακόπουλο. Οι ερμηνείες των αναγνωστών ήταν πλήρεις χρωμάτων και συναισθήματος, πράγμα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Τα κείμενα επιμελήθηκε το νέο μέλος του Δ.Σ. κ. Νικολέττα Μανιά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό μέρος, το οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής μουσικής κ. Γεώργιος Καραφύλλης, με τους συνεργάτες του, Γιάννη Λισγάρη και Μιχαήλ Καραφύλλη. Παρουσίασαν ένα σύντομο πρόγραμμα με πολίτικες μελωδίες από την λόγια και λαϊκή βυζαντινή παράδοση, ενώ έκλεισαν με ένα σύγχρονο οργανικό κομμάτι από τη μουσική της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα».

Την εκδήλωση τίμησε πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ισογείου του Πνευματικού Κέντρου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της και ιδιαιτέρως τον κ. Μιχαήλ Καραφύλλη (κανονάκι και πιάνο), ο οποίος ήρθε από την Αθήνα αποκλειστικά για την παρούσα εκδήλωση και τον κ. Γιάννη Λισγάρη που επιμελήθηκε και την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.