Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 13/08/2022

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Το βράδυ του Σαββάτου 13 Αυγούστου 2022, το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι» συνδιοργάνωσε με το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Καλύμνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας, το οποίο ήταν κατάμεστο.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση: ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, ο Διοικητής του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Συνταγματάρχης κ. Δημήτριος Λυμπερέας, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Γαβαλάς, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ρένα Μαγκάκη, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κασσάρας, ο τέως Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής, ο πρώην Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γεώργιος Ρούσσος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, η πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου κ. Μαρία Βάλλα, η πρόεδρος του συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Κω κ. Αικατερίνη Γαβαλά και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Πιζάνιας, όπου στην εισαγωγική του ομιλία επικεντρώθηκε σε δύο θέματα. Το πρώτο ήταν η προδοτική στάση των συμμάχων και των Μεγάλων Δυνάμεων έναντι της Ελλάδας, καταλήγοντας πως αν και σήμερα η χώρα μας διατηρεί συμμαχίες, οφείλει η ίδια να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Στο δεύτερο έγινε αναφορά στις σχέσεις της Καλύμνου με τα Μικρασιατικά παράλια και ιδιαίτερα τη Σμύρνη, πριν και μετά την καταστροφή, όπου για την τεκμηρίωσή τους χρησιμοποιήθηκαν αναφορές σε έγγραφα – επιστολές του Ιστορικού Αρχείου της Δημογεροντίας Καλύμνου. Επίσης, έγινε σύντομη αναφορά στη δράση του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, με αφορμή το γεγονός ότι το Σύνταγμα εδρεύει στην Κάλυμνο.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η διδάκτωρ φιλολογίας, καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Αφάντου κα. Στέλλα Βουτσά και το θέμα της ήταν «1922-2022: Εκατό χρόνια Μικρασιατικού Ελληνισμού». Η ομιλήτρια, με μία πολύ καλά δομημένη ομιλία στηριγμένη σε πλούσιο εποπτικό και φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικές αναφορές αλλά και ένα μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα από συνέντευξη της αείμνηστης Φιλιώς Χαϊδεμένου, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Η κ. Βουτσά αναφέρθηκε στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, αλλά και στην καταλυτική συμβολή των προσφύγων στην διαμόρφωση της «νεοελληνικής ταυτότητας». Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός δίλεπτου βίντεο από την πρόσφατα προβληθείσα και διεθνή παραγωγή «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων από το βιβλίο του Γιάννη Καψή «Η Μαύρη Βίβλος», από τις κυρίες Χριστίνα Παπουτσή και Μαρία Σαρούκου, αντιπρόεδρο και γραμματέα αντίστοιχα του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου. Μέσω των μαρτυριών αυτών παρουσιάστηκε στο κοινό ένα μέρος από τα δεινά και τις κακουχίες που υπέστησαν οι Έλληνες εκείνη τη ζοφερή περίοδο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Κασσάρα – Τρικοίλη Καλλιόπη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και έπειτα το μουσικοχορευτικό τμήμα του Λυκείου παρουσίασε χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία. Συγκεκριμένα ακούστηκαν τραγούδια από τη Σμύρνη, την Ερυθραία και την Καππαδοκία από τις κυρίες Μαρία Βάβλη, Αναστασία Καβουκλή, Θέμις Κουλλιά και Ελένη Καραφύλλη. Παράλληλα, το χορευτικό τμήμα εντυπωσίασε με τις εξαιρετικές επιδόσεις και τις υπέροχες φορεσιές. Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν Γιώργος Καραφύλλης (πολίτικη λύρα), Άγγελος Κυράννης (βιολί), Μικές Κυράννης (λαούτο), Μιχαήλ Καραφύλλης (κανονάκι), Ελένη Καραφύλλη (ούτι), Γιάννης Λισγάρης (ούτι) και Ιορδάνης Καλίτσης (κρουστά).

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι πρόεδροι των δύο σωματείων ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Δήμο Καλυμνίων για την παραχώρηση του χώρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη χορηγία και συνδιοργάνωση.

Στην αποφώνηση του ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου έκλεισε με τα εξής:

Ο πρόξενος των Η.Π.Α. στη Σμύρνη George Horton, όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, έκλεινε τις διαλέξεις του για τη Μικρασιατική Καταστροφή απαριθμώντας τα ονόματα των ελληνικών πόλεων. Θεωρούσε ότι φέρνουν στο νου περισσότερη μεγαλοπρέπεια απ’ ότι όλη η ποίηση του κόσμου. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς απόψε.

 

Έφεσος, Σάρδεις, Φιλαδέλφεια, Θυάτειρα, Λαοδίκεια, Πέργαμος, Σμύρνη.

 

Δεν ξεχνούμε ποτέ και επαγρυπνούμε πάντοτε!

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.