Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
Αξιότιμοι Αρχηγοί των Δημοτικών Παρατάξεων,
Αξιότιμοι κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Σας συγχαίρουμε αρχικά για την εκλογή σας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας κι ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στο έργο σας.
Με την ευκαιρία ανάληψης προ ημερών των καθηκόντων σας, θα θέλαμε να σας επικαιροποιήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό του νησιού μας, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές, αφού είναι πάγιες και διαρκείς.
Προτάσσουμε ως μέγα θέμα πολιτισμού και ταυτόχρονα δημόσιας υγείας την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του θέματος επεξεργασίας των απορριμμάτων στο νησί μας. Είναι απαράδεκτο να αντικρίζει ο επισκέπτης, μπαίνοντας στο λιμάνι μας αυτή την ενοχλητική, προσβλητική από κάθε πλευρά, τριτοκοσμική και, παράλληλα, ρυπογόνα εικόνα. Είναι μια πολυετής ανοιχτή πληγή για το νησί και μονίμως απασφαλισμένη βόμβα για την υγεία των κατοίκων του αλλά και των επισκεπτών του.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος με την υπερεκατονταετή ιστορία του, θέτουμε ως δεύτερο θέμα ένα αμιγώς δικό μας ζήτημα. Είναι πρόβλημα που, δυστυχώς, γρονίζει και το οποίο έχει δύο σκέλη. Πρώτον: Μια σοβαρή και σε βάθος συντήρηση κι ανακαίνιση εσωτερικά κι εξωτερικά του κτιρίου, δηλαδή του Πνευματικού μας Κέντρου, και δεύτερον: Την εκκένωση του ορόφου, στον οποίο σήμερα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να στήσουμε εκ του μηδενός μια νέα, σύγχρονη, λειτουργική κι ελκυστική, εν τέλει, Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Σας υπενθυμίζουμε το μανιφέστο της Unesco το 1994, για τις δημοτικές βιβλιοθήκες: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι το τοπικό κέντρο πληροφόρησης, που θέτει στη διάθεση του κοινού κάθε είδους γνώση και πληροφόρηση. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και προορισμό, τροφοδοτώντας όλο τον πληθυσμό της χώρας με πνευματική τροφή».
Έχουμε καθυστερήσει πολύ σ’ αυτόν τον τομέα. Η ιστορία αυτού του νησιού επιτάσσει ύπαρξη και λειτουργία στο κέντρο της πόλης σύγχρονης Βιβλιοθήκης, όπως συμβαίνει παντού, ακόμη και σε μικρότερα νησιά γύρω μας.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, την αναγκαιότητα εξεύρεσης κλειστού χώρου πολιτισμού. Αίθουσας, δηλαδή, 250 τουλάχιστον θέσεων, για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων συλλόγων, σωματείων, φορέων, αλλά και του ίδιου του Δήμου μας. Είναι έλλειψη τρανταχτή, που γίνεται αντιληπτή καθημερινά και, Ιδίως, το χειμώνα.
Δεν είναι πολυτέλεια, ακόμη, να αποκτήσει το νησί Δημοτική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη. Είμαστε ευλογημένος τόπος που ανέδειξε πολύ μεγάλους καλλιτέχνες ζωγράφους-γλύπτες- και δε διαθέτουμε ένα χώρο δημοτικό να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε ως τοπική κοινωνία στους επισκέπτες μας κάποια από τα έργα τους, δηλαδή να προβάλλουμε κι αυτήν την πτυχή του πολιτισμού μας και της κληρονομιάς μας. Είναι κρίμα!
Έφτασε, νομίζουμε, ο καιρός να αξιοποιήσουμε τα κάστρα και τους μύλους μας. Δεν υπάρχει νησί στη Δωδεκάνησο που να μην έχει αξιοποιήσει, τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια, το κάστρο και τους μύλους του. Έχουμε μείνει στάσιμοι αδικαιολόγητα και σ’αυτό το θέμα.
Η φύση μάς προίκισε, πέρα των άλλων, και με αξιόλογα σπήλαια. Θεωρούνται τυχεροί οι τόποι που διαθέτουν, έστω κι ένα, γιατί το αξιοποιούν κι αλλάζουν, και μόνο απ’ αυτή την ύπαρξή του, τη μοίρα του τόπου τους. Το αξιοποιημένο σπήλαιο γίνεται πόλος έλξης τουριστών, με όσα αυτή η ροή επισκεπτών συνεπάγεται στην ανάπτυξη και στην οικονομία κάθε τόπου. Ας αξιοποιήσουμε κι εμείς έστω ένα απ’ αυτά τα σπήλαια.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε μια πρόταση, που είναι και υλοποιήσιμη κι αν το αποφασίσετε, δε θα χρονοτριβήσει.Ζούμε όλοι καθημερινά την ακατάσχετη αφισορρύπανση στους δρόμους, στις κολόνες της ΔΕΗ, στους κορμούς των δέντρων. Εικόνα τριτοκοσμική, που υποβαθμίζει την αισθητική αλλά και τον πολιτισμό μας. Είναι, λοιπόν, ανάγκη, να φτιάξει ο Δήμος μας δέκα μεγάλα πλαίσια, ειδικά για αφισοκόλληση και να τα κατανείμει σε αντίστοιχα καίρια σημεία του νησιού. Να υποχρεώνονται όλοι να τοποθετούν σ’αυτά και μόνο σ’αυτά τις αφίσες τους και τις ανακοινώσεις τους. Έτσι, οι παραβάτες, όσοι, δηλαδή, συνεχίζουν να ρυπαίνουν τους προαναφερθέντες χώρους δε θα έχουν δικαιολογία και άλλοθι. Κατά συνέπεια θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά!
Πολλά μπορεί να πει και να προτείνει κανείς γι’αυτό το πολύ μεγάλο κι ανοιχτό πεδίο του πολιτισμού στο νησί μας. Αρκούμαστε σ’αυτά, γιατί πιστεύουμε ότι, αν υλοποιηθούν, θα αλλάξουν άρδην την εικόνα του νησιού. Θα καλύψουμε πολύτιμο χαμένο έδαφος δεκαετιών και θα θέσουμε το νησί σε άλλη τροχιά πολιτισμικής παρουσίας και προοπτικής.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Γιαμαίος
Η Γραμματέας
Χριστίνα Παπουτσή