Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 28/10/2022

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι» ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου διοργάνωσε την καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Πιζάνιας και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους συντελεστές της. Το πρόγραμμα περιλάμβανε: α. ομιλία από την κ. Ευδοκία Πλάτση, φιλόλογο του Νικηφόρειου 1ου Γενικού Λυκείου Καλύμνου με θέμα «Το Σύνταγμα Δωδεκανησίων στον πόλεμο του 1940» και β. τραγούδια από την ορχήστρα νέων του Ωδείου Καλύμνου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Γιώργου Μπουφίδη. Επιπλέον, στην εκδήλωση συμμετείχε η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου με τρεις αφηγητές, τις κυρίες Καλοτίνα Κορφιά και Ελένη Ξυλουρά και τον κ. Αριστομένη Γιαννακόπουλο, σε κείμενα της κ. Νικολέττας Μανιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων για τον εορτασμό της επετείου στην Κάλυμνο, ο Διοικητής του 5/42 Σ.Ε. κ. Δ. Λυμπερέας, ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Δ. Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Ε. Μουσελλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλυμνίων κ. Ν. Γαβαλάς, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γ. Κασσάρας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Καλύμνου κ. Θ. Τσαγκάρης, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλύμνου κ. Ε. Καραθάνος, ο Διοικητής του Βουβάλειου, Γενικού Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Ν. Φανιός, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Κω κ. Α. Γαβαλά, οι επίτιμοι πρόεδροι του Αναγνωστηρίου κ.κ. Κ. Χατζηδάκης και Π. Γιαμαίος και πλήθος κόσμου.

Η κ. Πλάτση ανέλυσε στην ομιλία της τη συγκρότηση, την εκπαίδευση, τη δράση και τη διάλυση του Συντάγματος Δωδεκανησίων και υποστήριξε την παρουσίασή της με πλούσιο εποπτικό και φωτογραφικό υλικό, ώστε να γίνει κατανοητή κυρίως η στρατιωτική δραστηριότητα του Συντάγματος. Επίσης, συμπεριέλαβε στην ομιλία της αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του αείμνηστου Θεόδωρου Γιαβάση, συμπατριώτη μας ο οποίος πολέμησε με το Σύνταγμα, γεγονός το οποίο φόρτισε συγκινησιακά την ατμόσφαιρα.

Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα του κ. Μπουφίδη απέδωσε εξαιρετικά, τραγούδια σχετικά με την εθνική μας επέτειο και απέσπασε πολλές φορές το δυνατό χειροκρότημα του κοινού, το οποίο είχε κατακλύσει τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Οι ερμηνείες των αφηγητών της Θεατρικής Ομάδας πρόσθεσαν έντονα συναισθήματα και προσπάθησαν να μεταφέρουν το κοινό στην εποχή του 1940.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Την ορχήστρα αποτελούσαν οι παρακάτω μουσικοί: Αντώνης Αλαχούζος, Νομική Βαζανέλη Τσαγκάρη, Γιώργος Καραφύλλης, Μιχάλης Κάτρης, Σάκης Κελεμπέσης, Νίκη Κουτούζη, Γιώργος Μεϊμάρης, Μάριος Μεϊμάρης, Κωνσταντίνος Μεϊμάρης, Ειρήνη Τριανταφύλλου, Νομική Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσαγκάρης, Μαρία Τσαγκάρη. Τα τραγούδια ερμήνευσε ο κ. Κώστας Αποστολίδης.

Τον φωτισμό επιμελήθηκαν οι κ.κ. Θανάσης Παστρικός και Νικόλας Κουτσουράης και την ηχητική κάλυψη ο κ. Μικές Κουλλιάς.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.