Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 28/10/2018

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Με τη δική του καθιερωμένη εκδήλωση έκλεισε το εορταστικό τριήμερο για την 78η επέτειο του Έπους του 1940 το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ». Το βράδυ της Κυριακής, ανήμερα της επετείου, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα, όπως πάντα, ο σχετικός εορτασμός.

Η εκδήλωση περιλάμβανε: α. Ομιλία από τον πλοίαρχο Π.Ν. ε. α. κ. Γιάννη Ασπροποταμίτη, με θέμα: «Υπολοχαγός ΠΖ Αλέξανδρος Ι. Διάκος: Ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (Πίνδος, 1η Νοεμβρίου 1940)». β. Μουσικό πρόγραμμα με επετειακά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε η υψίφωνος Ελευθερία Ζαράκη. Συνόδευσε με πιάνο η μουσικός Ειρήνη Γκοβάτσου.

Ο ομιλητής, με μια πολύ καλά δομημένη ομιλία, στηριγμένη σε πλούσιο εποπτικό υλικό, φωτογραφικό αλλά και μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες συμπολεμιστών του Αλέξανδρου Διάκου καθώς και μοιρολογίστρων του χωριού, όπου έπεσε και ετάφη το ηρωικό παλικάρι, ικανοποίησε πλήρως το ακροατήριο, δημιουργώντας την αναμενόμενη συγκινησιακή ατμόσφαιρα, τονώνοντας έτσι το εθνικό φρόνημα των παρισταμένων.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γιάννης Ασπροποταμίτης τιμήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου με αναμνηστική πλακέτα για τη συμβολή του στην καλύτερη οργάνωση, λειτουργία και, κυρίως, προβολή του Ναυτικού μας Μουσείου, τα χρόνια που διέμενε στο νησί. Ο ίδιος, συγκινημένος, ευχαρίστησε το Αναγνωστήριο και ως αντίδωρο πρόσφερε ένα συλλεκτικό ιστορικό βιβλίο για τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Στο μουσικό μέρος, η υψίφωνος κ. Ελευθερία Ζαράκη ήταν καταπληκτική. Με υψηλή μουσική παιδεία, άρτια τεχνική κατάρτιση και με τη γλυκιά της παρουσία κέρδισε το πηγαίο και ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Με την κρυστάλλινη, ζεστή και με πολύ μεγάλες δυνατότητες φωνή της, με μπρίο και χάρη ερμήνευσε εξαιρετικά τις ανεπανάληπτες επιτυχίες της μεγάλης Σοφίας Βέμπο. Τα τραγούδια της νίκης που σφράγισαν εκείνη την εποχή και μας ακολουθούν μέχρι σήμερα, αφού πέρασαν χρόνο το χρόνο στο DNA μας.

Ισότιμη παρτενέρ της στο πιάνο η δική μας μουσικός κ. Ειρήνη Γκοβάτσου. Συνόδευσε την μονωδό με επιτυχία. Με ταπεινοφροσύνη, ευγένεια και συγκινητική προθυμία πλαισιώνει μουσικά –αμισθί- αρκετές εκδηλώσεις του Αναγνωστηρίου. Δικαίως εισπράττει την αγάπη, την αναγνώριση κι εκτίμηση των Καλυμνίων.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Προλόγισε κι ευχαρίστησε, στο τέλος, το ακροατήριο ο πρόεδρος των «ΜΟΥΣΩΝ» κ. Παναγιώτης Γιαμαίος.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.