Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 07/03/2023

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι» τίμησε την 75η επέτειο της Ένωσης των Δωδεκανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, με την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση, το απόγευμα της 7ης Μαρτίου στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε:

Στο πρώτο μέρος ομιλία από τον κ. Αντώνη Κλάψη, επίκουρο καθηγητή Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα «Η διπλωματική πορεία προς την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων».

Στο δεύτερο μέρος η Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου παρουσίασε Τραγούδια της Λευτεριάς, υπό τη διεύθυνση της κ. Καλλιόπης Ι. Μαύρου. Τα τραγούδια συνόδευσαν οι μουσικοί Σωτήρης Κυπραίος, καθηγητής μουσικής (πιάνο και λαούτο) και ο Άγγελος Κυράννης (βιολί).

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Πιζάνιας κάλεσε στην αρχή τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ακολούθως, προλόγισε την εκδήλωση με μία σύντομη αναφορά σε προσωπικότητες που ξεχώρισαν στον δωδεκανησιακό αγώνα και παρουσίασε τον εκλεκτό προσκεκλημένο στο κοινό.

Ο κ. Κλάψης, διαθέτοντας το χάρισμα του λόγου, διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για περίπου μία ώρα, μιλώντας από στήθους. Άλλωστε, όπως ο ίδιος εξήγησε, έχει επινοήσει τη φράση ότι «Το κοινό έρχεται να μας ακούσει και όχι να μας διαβάσει».

Με αναλυτικό και γλαφυρό τρόπο ανέλυσε την πορεία των Δωδεκανήσων από την κατάληψη τους από τους Ιταλούς το 1912 έως την απελευθέρωση το 1947. Μέσα από τη διαδοχική εξέλιξη των γεγονότων έγινε αντιληπτό πως τα νησιά μας λειτούργησαν ως πιόνια πάνω στη διπλωματική σκακιέρα, ανάμεσα στις αντικρουόμενες πλευρές.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Κλάψης δέχτηκε τα κολακευτικά σχόλια των ακροατών, οι οποίοι κατά γενική ομολογία θα ήθελαν να είναι στη θέση των φοιτητών του στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.

Στο δεύτερο μέρος η πολυμελής χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων απέδωσε με τον μοναδικό τρόπο που τη διακρίνει, έξι τραγούδια σχετικά με την επέτειο και έδωσε τον εορταστικό παλμό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Το μουσικό σύνολο έκλεισε την εκδήλωση με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στην αποφώνησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και υπενθύμισε πως η 7η Μαρτίου είναι και η μέρα γιορτής του Αναγνωστηρίου, οπότε και υπήρχε το σχετικό κέρασμα.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.