Εν. Χριστού, Κάλυμνος, 85200, Πόθια
Το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» πραγματοποίησε, το απόγευμα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, μία συγκινητική εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο των 120 χρόνων από την ίδρυση του. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Πιζάνια με θέμα «Η ιστορία και οι άνθρωποι του Αναγνωστηρίου», βράβευση μελών για την πολυετή προσφορά τους και βράβευση χορηγών για την οικονομική και ηθική στήριξη τους στο Σωματείο.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έκανε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του Σωματείου από το 1904 έως το 2022, χρησιμοποιώντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από το αρχείο του Αναγνωστηρίου. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία του Σωματείο η ατμόσφαιρα φορτίστηκε έντονα συγκινησιακά καθώς προβάλλονταν φωτογραφίες ανθρώπων που δεν είναι πλέον κοντά μας αλλά και από σπουδαίες διακρίσεις και επιτυχίες του Αναγνωστηρίου. Ο κ. Πιζάνιας άρχισε από τον εθνικό και πατριωτικό χαρακτήρα του Σωματείου, το οποίο ιδρύθηκε εν μέσω Τουρκοκρατίας και αντιστάθηκε στους Ιταλούς, οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν τον πραγματικό σκοπό του, την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα, το έκλεισαν βίαια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους, αντιπροέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια με αντίστοιχη περιγραφή των όσων κατάφεραν στις θητείες τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον χαρισματικό πρώτο πρόεδρο Μιχάλη Πικραμμένο, τον αεικίνητο οραματιστή Μιχαήλ Σβύνο, αλλά και τους Γεώργιο Σακελλαρίδη και Μαρία Ζαΐρη που δυναμικά συνέχισαν το έργο των προκατόχων τους κατά την τρίτη περίοδο.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. για το στεγαστικό πρόβλημα του Αναγνωστηρίου διαχρονικά αλλά και για τη λύση που επιτεύχθηκε με την ανέγερση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου. Προς τεκμηρίωση των δικαιωμάτων του Αναγνωστηρίου ο κ. Πιζάνιας χρησιμοποίησε έγγραφα από το αρχείο του Αναγνωστηρίου, όπως η απόφαση του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου (21/10/1964) να ορίσει τον Δήμο Καλυμνίων ως φορέα διαχείρισης του ποσού της ενίσχυσης του ενός εκατομμυρίου δραχμών από το Υπουργείο Παιδείας, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (29/10/1964) για την αποδοχή της παραπάνω πρότασης, αλλά και την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (19/10/1965) για την εγγραφή του ποσού στον προϋπολογισμό και την έγκριση της διάθεσής του για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου. Με την παράθεση των συγκεκριμένων εγγράφων αποδεικνύεται ότι το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» δεν έχει μόνο ηθικά και ιστορικά δικαιώματα επί του χώρου αλλά πραγματικά και νομικά.
Ακολούθησε η περιγραφή της πνευματικής παραγωγής του Αναγνωστηρίου, ιδιαίτερα μετά την επανίδρυσή του το 1978, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Εκδόσεις, επετειακές εκδηλώσεις, διαλέξεις επιφανών ακαδημαϊκών, συνέδρια, συμπόσια, συνεργασίες με φορείς και σωματεία, διαγωνισμοί και βραβεύσεις ζωντάνεψαν στη μνήμη του ακροατηρίου. Αξίζει να ξεχωρίσουμε το βραβείο Διαμαντή Πατέρα της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο απέσπασε το Αναγνωστήριο Καλύμνου το 1986, για το σπουδαίο παιδευτικό και κοινωφελές έργο του υπέρ των Καλυμνίων. Όπως επίσης και το γεγονός ότι το Αναγνωστήριο απέσπασε για δεύτερη φορά το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την έκδοσή του «Το Λεξικό του ιδιώματος της Καλύμνου», επί προεδρίας του κ. Κυριάκου Χατζηδάκη.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Καλυμνίους να στηρίξουν το Αναγνωστήριο και το έργο του και να εγγραφούν ως μέλη του και όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2025. Επίσης, προλόγισε ότι ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Μαστροκούκος Ιωάννης είχε να κάνει μία σημαντική και ευχάριστη ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση της αίθουσας του ορόφου, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Μαστροκούκος ο οποίος ανακοίνωσε ότι μετά τις ζημιές που υπέστη η αίθουσα του ορόφου, από τις βροχοπτώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου, έγινε προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος με επαλειφόμενα μονωτικά και θα ακολουθήσει εργολαβία με απευθείας ανάθεση για την οριστική επίλυση της υγρομόνωσης της οροφής του κτιρίου. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει ήδη μεταφέρει τις εργασίες του στο Δημοτικό Μέγαρο δεν θα επανέλθει στην αίθουσα του ορόφου μετά την επισκευή αλλά με απόφαση του, αυτή θα παραχωρηθεί στο Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» για τη δημιουργία βιβλιοθήκης.
Το ακροατήριο, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από μέλη του Αναγνωστηρίου, ανταποκρίθηκε με ένα θερμό χειροκρότημα σε αυτήν την ανακοίνωση. Τέλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων της Δημοτικής αρχής και το ίδιο έκαναν οι επίτιμοι πρόεδροι Παναγιώτης Γιαμαίος και Γιάννης Πατέλλης, οι οποίοι ζήτησαν το λόγο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των μελών που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου αλλά και των χορηγών του Σωματείου. Συγκεκριμένα βραβεύθηκαν οι διατελέσαντες πρόεδροι κ.κ. Γιάννης Πατέλλης, Κυριάκος Χατζηδάκης και Παναγιώτης Γιαμαίος και οι διατελέσαντες αντιπρόεδροι κ.κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου και Κώστας Μηνέττος. Επίσης οι κ.κ. Ψαρομπάς Α. Μιχαήλ και Γεώργιος Κουκούλης, η ΑΡΓΩ Α.Ε., ο Δήμος Καλυμνίων και η Π.Ε. Καλύμνου.



















