Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 15/01/2023

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 12:00 το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι» πραγματοποίησε την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου.

Η Ημερήσια Διάταξη περιλάμβανε τα εξής:

  • Κοπή βασιλόπιτας.
  • Χαιρετισμός και λογοδοσία του προέδρου του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Πιζάνια.
  • Έκθεση πεπραγμένων από τη γραμματέα του Δ.Σ. κ. Μαρία Σαρούκου.
  • Οικονομικός Απολογισμός διαχείρισης 2022 από τον ταμία του Δ.Σ. κ. Αντώνη Σακέλλη.
  • Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής από τον πρόεδρο της, τον κ. Γιάννη Χειλά.
  • Έγκριση των πεπραγμένων, της οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη.
  • Συζήτηση για την αδυναμία λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, λόγω της εγκατάστασης και πολυετούς παραμονής του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο οποίος ευλόγησε και την βασιλόπιτα, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού π. Ισίδωρος Γλυνάτσης, ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής, ο αντιδήμαρχος κ. Παντελής Ζωίδης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Μπούκης, οι επίτιμοι πρόεδροι του Αναγνωστηρίου κ.κ. Γιάννης Πατέλλης, Κυριάκος Χατζηδάκης και Παναγιώτης Γιαμαίος και η πλειοψηφία των μελών του Σωματείου. Στην Γενική Συνέλευση προέδρευσε ο κ. Μανώλης Γιαμαίος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην προϊστάμενος Α΄θμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την καθιερωμένη διαδικασία του απολογισμού, ο πρόεδρος του Δ.Σ. προχώρησε στην εισήγηση του θέματος προς συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «…Θεωρούμε αυτονόητο ότι συμφωνείτε όλοι μαζί μας για την αναγκαιότητα ύπαρξης μίας σύγχρονης βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Είμαστε το νησί των σφουγγαράδων αλλά και των τεχνών και των γραμμάτων και το νησί μας έχει γεννήσει μορφές που έχουν τιμήσει τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες. Επιτρέψτε μου να διατυπώσω την άποψή μου επίσημα από το βήμα του Αναγνωστηρίου, όπως το αισθάνομαι και όπως το συζητάμε χρόνια μεταξύ μας: Είναι ντροπή μας για την Κάλυμνο μας, να μην έχουμε μία σύγχρονη, δημόσια, δανειστική βιβλιοθήκη. Και αναφέρομαι στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο γιατί αποδέχομαι και τις ευθύνες του Αναγνωστηρίου για την σημερινή κατάσταση. Είναι ντροπή να έρχονται παιδιά δικά μας ή συμπατριώτες μας αλλά και επιστήμονες που εργάζονται στο νησί μας και πραγματοποιούν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες ή μελέτες και να μην μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί είναι αδύνατη η αναζήτηση βιβλίων σε χαρτοκιβώτια και αποθήκες, γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή της βιβλιοθήκης, γιατί δεν υπάρχει διασύνδεση με άλλες μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας μας, γιατί δεν υπάρχει αναγνωστήριο.

Η θέση μας είναι σαφής:

Ζητούμε την απομάκρυνση των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου από την αίθουσα και την παραχώρηση της ξανά στο Αναγνωστήριο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζητούμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μπορούμε στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσουμε προγράμματα αναβάθμισης της βιβλιοθήκης.»

Στη συνέχεια έλαβαν κατά σειρά τον λόγο οι κ.κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, Γιάννης Γαλουζής και Μιχάλης Μπούκης και έπειτα αρκετά μέλη του Αναγνωστηρίου. Ο κ. Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων εξέφρασαν τους λόγους για τους οποίους εγκαταστάθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα και κατέληξαν στην άποψη τους για τη μεταφορά του σε άλλο χώρο, ώστε να απελευθερωθεί η αίθουσα της βιβλιοθήκης. Ο κ. Διακομιχάλης και ο κ. Γαλουζής επιχειρηματολόγησαν για την μεταφορά στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου, ενώ ο κ. Μπούκης πρόκρινε την μεταφορά στον όροφο του. Και οι δύο προτάσεις προϋποθέτουν τις σχετικές μελέτες και τις απαραίτητες μετατροπές. Παράλληλα δεν απέκλεισαν και κάποια άλλη λύση. Στην Συνέλευση δεν παρέστησαν ο κ. Γιάννης Μαστροκούκος, καθώς ενημέρωσε πως θα βρίσκεται εκτός Καλύμνου, ο κ. Γεώργιος Μαύρος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης και ο κ. Σάκης Χούλλης.

Σκοπός του Δ.Σ. ήταν να γίνει μία δημόσια συζήτηση, στην οποία θα εκφραστούν όλες οι απόψεις για το θέμα, που ταλαιπωρεί το Αναγνωστήριο για περισσότερα από 16 χρόνια. Με την συγκεκριμένη κίνηση το Αναγνωστήριο δεν επιχειρεί απλώς να κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα αλλά, να συμβάλει στην ταχύτερη επίλυση του. Είναι χρέος του Σωματείου μας, κυρίως προς τις νέες γενιές του νησιού, να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία σύγχρονη, ελκυστική, δημόσια βιβλιοθήκη.

Το φλουρί της βασιλόπιτας βρήκε ο επίτιμος πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Γιάννης Πατέλλης.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.