Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 05/07/2023 8:30 μμ - 9:30 μμ

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της γενικής καταγραφής και ψηφιοποίησης του Αρχείου της Δημογεροντίας Καλύμνου, που πλέον φέρει τον θεσμοθετημένο τίτλο «Τοπική Αρχειακή Συλλογή Δήμου Καλυμνίων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου (Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας) σε συνδιοργάνωση του Δήμου Καλυμνίων με το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι».

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Πιζάνιας, εκ μέρους του Αναγνωστηρίου και ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Δημήτριος Διακομιχάλης, εκ μέρους του Δήμου. Ο κ. Πιζάνιας τόνισε τη σημασία του όλου εγχειρήματος, καθώς το αρχείο αποτελεί την κύρια πρωτογενή πηγή έρευνας για τη νεότερη ιστορία του τόπου μας, αφού καλύπτει την περίοδο 1863 – 1960. Ο κ. Διακομιχάλης ανέφερε το χρονικό της καταγραφής μιας και η αρχική ανάθεση είχε γίνει επί δικής του θητείας, τον Απρίλιο του 2011. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Τόλιου Ειρήνη, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. των τμημάτων Ρόδου και Σύρου, η οποία χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Η Κάλυμνος τα κατάφερε, ενώ άλλα νησιά όχι, γιατί είχε το έμψυχο δυναμικό που είχε τις ικανότητες και την επιθυμία να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου».

Την παρουσίαση της καταγραφής έκαναν: ο υπεύθυνος της Αρχειακής Συλλογής, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και επίτιμος πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Κυριάκος Χατζηδάκης και οι συνεργάτες του, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Μιχάλης Κυράννης και ο αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Κουτελλάς, αμφότεροι μέλη του Αναγνωστηρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την ιστορική αξία του αρχείου και αναφέρθηκε στη συμβολή όσων συνέβαλαν κατά το παρελθόν αλλά και πρόσφατα, προκειμένου αυτό να διασωθεί και να ψηφιοποιηθεί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αείμνηστη καθηγήτρια Εθνολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ευδοκία Ολυμπίτου, η οποία μαζί με ομάδα φοιτητών, προχώρησε στην πρώτη συστηματική καταγραφή, με κείμενο για 179 τόμους και φωτογράφιση για 34 από αυτούς, από τους συνολικά 299 τόμους του αρχείου. Στη συνέχεια ο κ. Κυράννης εξήγησε στο κοινό πως μπορεί ο ερευνητής να περιηγηθεί στην καταλογογράφηση του αρχείου, χρησιμοποιώντας παραδείγματα και διαφάνειες. Τέλος, ο κ. Κουτελλάς αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του αρχείου και τη φωτογράφιση των τόμων, την οποία είχε αναλάβει.

Η εκδήλωση έκλεισε με την έκφραση θερμών ευχαριστιών προς τους συντελεστές της καταγραφής και την απονομή τιμητικής πλακέτας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου στον κ. Κυριάκο Χατζηδάκη, για την καθοριστική και πολυετή συνεισφορά του στην λεπτομερή καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη του δημοτικού ιστορικού αρχείου.

Η ευχή που εκφράστηκε από όλους είναι οι τόμοι του αρχείου να συντηρηθούν και να φυλάσσονται στο ιστορικό αρχείο, υπό ιδανικές συνθήκες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Μουσελλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γαβαλάς, ο τέως Δήμαρχος κ. Γαλουζής, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Καλύμνου κ. Τσαγκάρης, ο Διοικητής του Βουβάλειου Γενικού Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Φανιός, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Κασσάρα και πλήθος κόσμου.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.