Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία εκδήλωσης 11/06/2022

Χώρος εκδήλωσης... Πνευματικό Κέντρο, Εν. Χριστού, Κάλυμνος

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, στις 20:00 το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι» βράβευσε τις μαθήτριες και τους μαθητές που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό ζωγραφικής, που το ίδιο διοργάνωσε. Ο θεσμός συμπλήρωσε 38 χρόνια ζωής και το θέμα το οποίο, τα παιδιά κλήθηκαν να αποτυπώσουν στα έργα τους ήταν το αγαθό της ειρήνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, το οποίο ήταν κατάμεστο από μαθητές, γονείς, συγγενείς των παιδιών και εκπαιδευτικούς. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ρένα Μαγκάκη και μέλη του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Πιζάνιας καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που συμμετείχαν στη διαδικασία του διαγωνισμού. Στη συνέχεια ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου, τον Διευθυντή του κ. Αλαχούζο Αντώνιο και τον εκπαιδευτικό κ. Ηλία Δουρόπουλο, ο οποίος σχεδίασε, εκτύπωσε και πρόσφερε όλα τα αναμνηστικά των παιδιών, το 3ο Δημοτικό Σχολείο και την Διευθύντρια του κ. Στάλα Σεβαστή για τη διάθεση 30 επιπλέον καθισμάτων και το 2ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως και τον Διευθυντή του κ. Θεοφιλίδη Ιωάννη για τη διάθεση του προτζέκτορα, ώστε να προβληθούν τα βραβευμένα έργα των παιδιών.

Ακολούθησε η ανάγνωση της παρακάτω επιστολής, με την οποία κοινοποιήθηκε το θέμα του διαγωνισμού στα παιδιά:

« Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές της Στ’ τάξης,

Για περισσότερο από δύο μήνες αντικρίζετε στις τηλεοράσεις και τα μέσα ενημέρωσης τις σκληρές εικόνες από τις συνέπειες ενός πολέμου, ο οποίος εξελίσσεται κοντά μας. Οι βομβαρδισμοί, ο ξεριζωμός των αμάχων και τα κατεστραμμένα κτίρια είναι μερικές μόνο από αυτές. Αντιλαμβάνεστε πως ο πόλεμος αλλάζει τελείως τις ζωές των ανθρώπων και γι’ αυτό όλοι οι λαοί επιζητούν την ειρήνη.

Η ειρήνη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη των λαών. Χωρίς αυτήν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εργάζονται, τα παιδιά να πηγαίνουν στα σχολεία, να παίζουν στις αυλές και τις παιδικές χαρές, η γη να ανθίζει. Με αφορμή, λοιπόν, τα όσα βλέπετε να συμβαίνουν γύρω μας, το Αναγνωστήριο Καλύμνου προκηρύσσει Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τους μαθητές της Στ’ τάξης, με θέμα το αγαθό της ειρήνης.

Σας καλούμε να αποτυπώσετε στο χαρτί εικόνες σχετικές με την ειρήνη στη δική σας καθημερινότητα, σε συνεργασία με τους δασκάλους σας. Προκειμένου να διευκολυνθείτε, σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ποίημα Ειρήνη του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου:

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα
είναι η ειρήνη.

Ο πατέρας που γυρνάει τ’ απόβραδο
μ’ ένα φαρδύ χαμόγελο στα μάτια
μ’ ένα ζεμπίλι στα χέρια του γεμάτο φρούτα
και οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπό του
είναι οι σταγόνες του σταμνιού
που παγώνει το νερό στο παράθυρο,
είναι η ειρήνη […]

Ειρήνη είναι η μυρουδιά του φαγητού το βράδυ,
τότε που το σταμάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο
δεν είναι φόβος,
τότε που το χτύπημα στην πόρτα
σημαίνει φίλος,
και το άνοιγμα του παραθύρου κάθε ώρα
σημαίνει ουρανός,
γιορτάζοντας τα μάτια μας
με τις μακρινές καμπάνες των χρωμάτων του,
είναι ειρήνη

Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα
κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει,
τότε που τα στάχυα γέρνουν το’ να στ’ άλλο λέγοντας:
το φως, το φως
και ξεχειλάει η στεφάνη του ορίζοντα φως,
είναι η ειρήνη. […]

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ξυλομπογιές, για να δώσετε χρώμα στο έργο σας.

Τα καλύτερα έργα με τα ονόματα των δημιουργών από κάθε σχολείο θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση του Αναγνωστηρίου. »

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις απονομές των βραβείων, επαίνων και συγχαρητηρίων διπλωμάτων. Όλα τα παιδιά έλαβαν μαζί με το αναμνηστικό τους δύο βιβλία: τον 22ο τόμο των Καλυμνιακών Χρονικών και το βιβλίο « Η Κάλυμνος στην Επανάσταση του 1821» του πρώην προέδρου του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτη Γιαμαίου. Επιπλέον, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα παιδιά που απέσπασαν το 1ο Βραβείο, προσφέρθηκε το πολυβραβευμένο και μνημειώδες έργο της Διδούς Σωτηρίου «Τα ματωμένα χώματα». Στα παιδιά που απέσπασαν το 2ο και 3ο Βραβείο, το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη «Ο μεγάλος αποχαιρετισμός», το οποίο απέσπασε το 1ο Βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος της Ένωσης Σμυρναίων.

Στην αποφώνηση του ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου ευχαρίστησε όλους του εκπαιδευτικούς, συνεχάρη τα παιδιά που βραβεύθηκαν και τους γονείς τους και ευχήθηκε καλό καλοκαίρι.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.