Τα νέα μας|

Έσβησε χθες, 15 Ιουνίου ε. έ., το μόνιμο χαμόγελο ενός καλοσυνάτου κι ευπροσήγορου Κώου επιστήμονα. Αδρανοποιήθηκε πρόωρα μια γραφίδα τόσο ανήσυχη, τόσο πληθωρική, τόσο παραγωγική. Πέρασε στην αιωνιότητα κι ο Βασίλης Χατζηβασιλείου, ο εξαίρετος νομικός κι ο ακαταπόνητος ερευνητής της τοπικής ιστορίας.

Η οικογένεια των ανθρώπων των Γραμμάτων και του πολιτισμού της Κω αλλά και της Δωδεκανήσου ολάκερης φτώχυνε αναμφισβήτητα. Απώλεσε έναν ακάματο εργάτη του Πνεύματος, έναν σπουδαίο ιστορικό συγγραφέα, έναν ευγενικό και καλλιεργημένο άνθρωπο. Μια προσωπικότητα διακριτή, πολυσχιδή κι αναντικατάστατη. Μια μορφή συνεχούς ανιδιοτελούς προσφοράς στα πολιτισμικά δρώμενα της Κω και της Δωδεκανήσου, συνάμα.

Αφήνει βαθύ κι ανεξίτηλο αποτύπωμα ως άνθρωπος, ως μαχητικός δικηγόρος κι ως άριστος συγγραφέας. Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση του Πνευματικού Ομίλου Κώων «ο Φιλητάς» και πρωταγωνιστούσε στο …χτίσιμο της περιοδικής έκδοσης του Ομίλου «ΤΑ ΚΩΑΚΑ».

Μνημειώδες, πράγματι, είναι το έργο του με τίτλο: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ», που εκδόθηκε από τον Δήμο Κω το 1990. Για το έργο του αυτό, όπως γνωρίζουμε, βραβεύτηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά απέσπασε κι άλλες πολλές διακρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού κι άλλους φορείς και Οργανισμούς των Γραμμάτων.

Διετέλεσε και μέλος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος αλλά και πρώτος Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού του Επαρχείου Κω-Νισύρου.

Υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης, θερμός υποστηρικτής και γνήσιος φίλος του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ». Το βήμα του ιστορικού μας πνευματικού σωματείου είχε την τύχη να φιλοξενήσει πολλές φορές τον αείμνηστο, πλέον, Βασίλη Χατζηβασιλείου ως ομιλητή. Το κοινό της Καλύμνου τον αγαπούσε και τον τιμούσε πάντα με την αθρόα προσέλευσή του.

Άρθρα και επιστημονικές ανακοινώσεις του περιέχονται στους τόμους-23 μέχρι σήμερα- των ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, βέβαιο είναι ότι θα τον θυμόμαστε πάντα. Όσοι δεν τον γνώρισαν θα έχουν τη δυνατότητα να τον μάθουν από αύριο και στο διηνεκές μέσα από το πολύτιμο συγγραφικό έργο του.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Προσευχόμαστε, δε, για την ανάπαυση της ψυχής του εκλεκτού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη.

Αιωνία σου η μνήμη, αγαπητέ Βασίλη!

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.