Τα νέα μας|

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» σας προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα «1922 – 2022: Εκατό χρόνια Ιστορικής Μνήμης», που συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο Χώρας, το Σάββατο 13 Αυγούστου και ώρα 8:00 μ.μ.

Η μνήμη είναι η κινητήρια δύναμη των λαών, από την οποία αντλούν έμπνευση για τομέλλον.Λαός που ξεχνά το παρελθόν είναι καταδικασμένος να μην έχει μέλλον.

Πέρσι, σύσσωμη η χώρα μας, τίμησε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που μας οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κράτους.

Φέτος, το 2022 είναι άλλη μια χρονιά ορόσημο. Τιμούμε την ιστορική μνήμη της μεγαλύτερης σύγχρονης τραγωδίας του Ελληνικού Έθνους, της Μικρασιατικής καταστροφής που έγινε το 1922. Τιμούμε την μνήμη του ξεριζωμού ενός εκατομμυρίου Ελλήνων που εκδιώχθηκαν βάναυσα και που υπέστησαν απίστευτες ταλαιπωρίες μέχρι να φτάσουν στην μητέρα πατρίδα. Τιμούμε τους 30 αιώνες παρουσίας του Ελληνικού στοιχείου στην Μικρά Ασία. Τιμούμε όλους αυτούς που μέσα από τα βάσανα τους και τις κακουχίες συνέβαλλαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας.

Μπορεί να μετράμε τα 100 χρόνια από τότε , αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, οι σχέσεις γειτνίασης με το όμορο μας κράτος δεν έχουν αλλάξει. Οι απειλές και η επιθετική ρητορεία των ηγετών τους καλά κρατεί. Μνήμη, ψυχραιμία, ετοιμότητα, επαγρύπνηση και ενότητα, η απάντηση μας.

Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ως Επαρχείο Καλύμνου, θεωρούμε Εθνική μας υποχρέωση μας, να υπενθυμίζουμε και να τιμούμε όλες εκείνες τις ένδοξες μέρες των προγόνων μας, που συνέβαλλαν ώστε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες να απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Ο φετινός Αύγουστος και όλες μας οι εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο, τις χαμένες και αλησμόνητες πατρίδες, τους Μικρασιάτες, τους χορούς τους, τα τραγούδια τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Κάλυμνος, Αύγουστος 2022

Ο έπαρχος Π.Ε Καλύμνου
Μανώλης Μουσελλής

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.