Τα νέα μας|

Το βράδυ του Σαββάτου της 23ης Ιουλίου, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «ΕΛΙΕΣ», το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» βράβευσε το Σωματείο Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας για το σημαντικό πολυετές έργο του. Βραβεύτηκε το Σωματείο ως ίδρυμα, η πρόεδρός του κ. Μαρία Θεοδωρίδου κι όσοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται από οποιαδήποτε θέση για την επίτευξη των στόχων του Σωματείου.

Tη ροή του προγράμματος συντόνισε με επιτυχία ο αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου, ο κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου.

Στην αρχή μίλησε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, ο κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, ο οποίος αναφέρθηκε με ενάργεια στους λόγους για τους οποίους βραβεύεται το Σωματείο και η πρόεδρός του. Έκανε σύντομη αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες στήθηκε το πρόγραμμα και ιδρύθηκε το Σωματείο το καλοκαίρι του 1994. Εξήρε την προσπάθεια, το ζήλο, τη συνέπεια και, τελικά, τη συνολική προσφορά της κ. Μαρίας Θεοδωρίδου σ’ αυτό το εγχείρημα. Εκθείασε την υπομονή, την επιμονή και την πίστη της σ’ αυτή την ιδέα, καθώς και την πειθώ, τα οργανωτικά και τα διοικητικά της προσόντα.

Στη συνέχεια μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία, φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου για την απόφασή του να τιμήσει τους συντελεστές αυτού του έργου. Έκανε αναφορά στην πρόοδο παλιών φοιτητών/τριών του Προγράμματος που διαπρέπουν σήμερα στις χώρες τους, είτε ως καθηγητές είτε ως δάσκαλοι είτε ως διερμηνείς είτε ως ανώτατα στελέχη σε πρεσβείες και προξενεία. Τα περισσότερα παιδιά, όταν ήρθαν στην Κάλυμνο, είπε, δε γνώριζαν ούτε μία λέξη ελληνική. Και σήμερα είναι καθηγητές πανεπιστημίων με διδακτορικά, στην Ελληνική Γλώσσα, στη Βυζαντινολογία, στην Ελληνική Ιστορία κλπ. Για την ίδια και για τα μέλη του Σωματείου αυτή είναι η επιτυχία, αυτή είναι η ηθική ικανοποίηση, αυτή είναι η αμοιβή.

Μίλησαν και τέσσερις παλιοί φοιτητές και αναφέρθηκαν στην πρόοδό τους, στη ζωή τους σήμερα στις πατρίδες τους, εστιάζοντας πάντα σ’ αυτό που τους άλλαξε ριζικά τη ζωή. Τη φοίτησή τους στο Πρόγραμμα του Σωματείου Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας, στον Πάνορμο! Εδώ έπεσε ο πρώτος σπόρος, εδώ κυοφορήθηκε η μεγάλη προσωπική αλλαγή, στη συνείδηση και στον προσανατολισμό τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Γιάννης Γαλουζής, ο δήμαρχος του νησιού μας, ο οποίος με το δικό του τρόπο αναγνώρισε την προσφορά του Σωματείου, όχι μόνο στο νησί αλλά και στη χώρα και δεσμεύτηκε ότι και ο Δήμος πολύ σύντομα θα βραβεύσει το Σωματείο και την πρόεδρό του.

Χαιρέτισε, επίσης, και ο κ. Γεώργιος Ρούσσος, επί των ημερών του οποίου ως επάρχου στήθηκε το Πρόγραμμα και υποστηρίχθηκε ποικιλοτρόπως από τον ίδιο από τη θεσμική του θέση, κάτι που έκανε αργότερα και ως δήμαρχος. Επεφύλαξε και μια έκπληξη στην κ. Θεοδωρίδου και στους παρισταμένους, προβάλλοντας DVD από την Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου, στους οποίους η Κάλυμνος εκπροσωπήθηκε από την έφηβη σφαιροβόλο Μαρία Μαγκούλια, που κατέκτησε την έκτη θέση. Το ενδιαφέρον, όμως, ήταν ότι η Καλυμνιά αθλήτρια είχε θερμούς υποστηρικτές στην κερκίδα τους Γεωργιανούς φοιτητές που πέρασαν κατά καιρούς από το Πρόγραμμα της Καλύμνου και τους οποίους συντόνιζε (με πανό και συνθήματα) η Γεωργιανή Μήδεια, από τις πρώτες φοιτήτριες, που κι αυτή δεν ήξερε λέξη ελληνική όταν ήρθε στο νησί μας και τώρα είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου σε έδρα της Ελληνικής Γλώσσας στην πατρίδα της. Η γνωστή μας Μήδεια, η δημότισσα Καλύμνου. Έτσι συνειδητοποιήθηκε απ’ τους παρισταμένους καλύτερα η αξία του Προγράμματος, με όρους σημερινούς, με αποτελέσματα, πραγματικά, χειροπιαστά. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η αθλήτρια Μαρία Μαγκούλια, που μίλησε συγκινημένη για την εμπειρία της. Συνοδευόταν από τον προπονητή της, τον κ. Ξενοφώντα Κουτελλά και τον πρόεδρο του Σωματείου «ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2000», τον κ. Μανόλη Βαπόρη. Παρών ήταν, επίσης και ο …ιστορικός πρόεδρος αυτού του Αθλητικού Συλλόγου και σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Ψαράς. Ιδιαίτερη και άκρως ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση ότι τα δύο Σωματεία «ΚΑΖΩΝΗΣ» και «ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2000» συγχωνεύονται οσονούπω σε ένα. Το χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο.

Οι φοιτητές αιφνιδίασαν ευχάριστα την πρόεδρο κ. Μαρία Θεοδωρίδου, προσφέροντάς της μια μεγάλη τούρτα ως δώρο για τα 23α γενέθλια του Σωματείου.

Την εκδήλωση ομόρφυναν οι φοιτητές, τραγουδώντας με ιδιαίτερη επιτυχία δύο γνωστά, δικά μας τραγούδια: Το Τζιβαέρι και τον Σι(γ)ανό Ποταμό της Πάτμου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού του Προγράμματος κ. Σωτήρη Κυπραίου.

Έκλεισαν δύο φοιτήτριες. Η πρώτη, από την Τυνησία, με ένα ποίημα που έγραψε η ίδια για την Ελλάδα και η δεύτερη, από την Ουκρανία, που τραγούδησε υπέροχα τον Ύμνο για την Ελλάδα, όπως τον τραγουδούν στην Ουκρανία. Ο Ύμνος αυτός κλείνει μ’ αυτά τα λόγια:

«… Ελλάδα δικό σου το φως, εμπρός πατριώτες, εμπρός!» κι όλοι ρίγησαν από συγκίνηση και περηφάνια.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Τη διαδικασία διηύθυνε ο γραμματέας του Αναγνωστηρίου, ο κ. Γιάννης Θεοφιλίδης.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.