Τα νέα μας|

Ζητούμενο, εν έτει 2017, η λειτουργία  δημοτικής βιβλιοθήκης στην Κάλυμνο.

Την ώρα που στη γειτονική Λέρο, αλλά και στους Λειψούς λειτουργούν αξιοζήλευτες βιβλιοθήκες πρότυπα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν κάνει πολλά βήματα στο μέλλον αντιλαμβανόμενες και εκμεταλλευόμενες τη δύναμη των νέων τεχνολογιών, στην Κάλυμνο για ένατη χρονιά, ένας από τους δύο ορόφους του Αναγνωστηρίου που θα μπορούσε εδώ και χρόνια να είχε μετατραπεί σε μια σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη, τελεί υπό κατάληψη και κατοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Η διοίκηση του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα διατυπώσει, σε όλους τους τόνους, την αναγκαιότητα να ελευθερωθεί ο χώρος, δηλώντας έτοιμη να παρουσιάσει την επόμενη κιόλας μέρα συγκεκριμένο σχέδιο ανακαίνισης και διαμόρφωσής του, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Γιαμαίος.  Άλλωστε στα ταμεία της Περιφέρειας, εδώ και χρόνια, υπάρχει ψηφισμένο ποσό ύψους 60.000 ευρώ για την επούλωση των πολλών πληγών του οικοδομήματος.

«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» υπογραμμίζει κατηγορηματικά ο κ. Γιαμαίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Kalymnosola” και επικαλείται τις περιπτώσεις της Λέρου και των Λειψών όπου «οι εντεταλμένοι υπάλληλοι, βιβλιοθηκονόμοι με πείρα, είχαν κοντά τους τους δημάρχους αυτών των νησιών και την ομόθυμη στήριξη των δημοτικών τους συμβουλίων» με την ελπίδα και την ευχή το παράδειγμά τους να «λειτουργήσει παρωθητικά και στη δική μας περίπτωση».

κ. Γιαμαίε νοείται ένα νησί σαν την Κάλυμνο (των τεχνών και των γραμμάτων όπως επανειλημμένως αποκαλείται σε εκδηλώσεις του Αναγνωστηρίου), με τόσους μαθητές και σχολεία να μην διαθέτει δημοτική βιβλιοθήκη;

Κυρία Νανάκη, το ιστορικό Πνευματικό Ίδρυμα της Καλύμνου, το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», κατά την υπερεκατονταετή του παρουσία και δράση… χτίζει το έργο του πάνω σε τρεις πυλώνες: Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις εκδόσεις και στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Είναι πασιφανές ότι στις μέρες μας ο τρίτος πυλώνας- η Βιβλιοθήκη-  χωλαίνει, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα, παλιών και νέων, λόγω, κυρίως, της ιλιγγιώδους εξέλιξης στον τομέα των ηλεκτρονικών μηχανών και της εκτίναξης της Βιβλιοθηκονομίας ως επιστήμης, νέα δεδομένα τα οποία εμείς δεν αξιοποιήσαμε. Έχουμε μείνει  στάσιμοι.  Έχει γίνει, πραγματικά, μια επανάσταση σ’ αυτόν το χώρο.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο το αντιλαμβανόμαστε, το κατανοούμε και ως θέμα για μας είναι υπαρκτό, ανοιχτό και προς… θεραπεία. Απαντώ, λοιπόν, στο ερώτημά σας, κοινοποιώντας σας τη θέση μου, έτσι όπως την εξέθεσα στην περυσινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου, στις 31 Ιανουαρίου 2016. Σ’ αυτή τη Συνέλευση, πέρα από το σύντομο απολογισμό της τριετίας, έκανα και τρεις προτάσεις, οι οποίες απευθύνονταν ουσιαστικά στη Δημοτική Αρχή. Οι προτάσεις ήταν συγκεκριμένες και καλά ζυγισμένες. Αφορούσαν: α. Τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης β. Την ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης και γ. Την απόκτηση αξιοπρεπούς αίθουσας εκδηλώσεων. Απομονώνω αυτούσια την πρόταση για τη Βιβλιοθήκη.

Η Βιβλιοθήκη υπολειτουργεί. Λειτουργεί με τον παρωχημένο παραδοσιακό τρόπο. Μετά δε και τη συνταξιοδότηση της δημοτικής υπαλλήλου κ. Σαπουνάκη, το πρόβλημα της λειτουργίας της μεγεθύνθηκε. Δεν μπορεί να λειτουργεί Δημοτική Βιβλιοθήκη χωρίς  μόνιμο υπάλληλο, και μάλιστα σήμερα, υπάλληλο άνευ σπουδών βιβλιοθηκονόμου.

Η Βιβλιοθήκη μας πρέπει να ξαναστηθεί. Χρειάζεται εκσυγχρονισμό, οργάνωση και λειτουργία σε νέες βάσεις. Αυτό προϋποθέτει την εκκένωση του χώρου. Η υπάρχουσα επίπλωση για τις ανάγκες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου καθιστά αδύνατη αυτήν την αναγκαία παρέμβαση. Βαδίζουμε στον ένατο χρόνο κατάληψης και κατοχής της αίθουσας του ορόφου. Αυτό ισοδυναμεί, χωρίς υπερβολή, με στραγγαλισμό της οποιασδήποτε προσπάθειας στο να γίνει η βιβλιοθήκη μας σύγχρονη, λειτουργική, χρηστική και τελικά ωφέλιμη. Να λειτουργεί, δηλαδή, με όρους και προϋποθέσεις που λειτουργούν οι βιβλιοθήκες σήμερα σ’ όλη τη χώρα.

Κάποιος, καλοπροαίρετα, μπορεί να πει: Και τι σας εμποδίζει να το πράξετε;

Απαντάμε: Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμούμε διακαώς αυτή την ανακαίνιση. Μας καθηλώνει η διπλή χρήση του χώρου. Για να γίνει αυτή η αλλαγή πρέπει να βγουν, να κατεβούν από τα ράφια και τα ντουλάπια όλα τα βιβλία, να καταγραφούν με νέα μέθοδο ηλεκτρονική, να γίνει ξεκαθάρισμα σ’ αυτά τα βιβλία που θα εκτεθούν και θα είναι προσβάσιμα στον επισκέπτη- αναγνώστη, σ’ αυτά που χρειάζονται μόνο φύλαξη και σ’ εκείνα που δεν έχουν πλέον κάποια αξία από άποψη περιεχομένου και πρέπει να πάνε για ανακύκλωση. Αυτό θα απαιτήσει κλείσιμο της Βιβλιοθήκης για κάμποσους μήνες ίσως και χρόνο και δουλειά εντατική κάποιου συνεργείου, υπό την εποπτεία ειδικού, βιβλιοθηκονόμου. Γι’ αυτό λέμε ότι, όταν ελευθερωθεί ο χώρος, η νέα Διοίκηση θα πάρει αμέσως πρωτοβουλία για την εκ του μηδενός οργάνωση και επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Και τι εννοούμε όταν λέμε εκσυγχρονισμό; Πρώτα απ’ όλα ηλεκτρονικό κατάλογο, βασικό εργαλείο σήμερα για ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφορία και στο διαθέσιμο υλικό της Βιβλιοθήκης. Δεύτερον: Κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου. Αναγνωστήριο παιδικό, εφηβικό και για μεγάλους, έτσι που να διευκολύνεται η ανάγνωση αλλά και η φιλοξενία εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ακόμη: Σύνταξη και επιμέλεια καταλόγου για προμήθεια καινούριων επιλεγμένων βιβλίων για παιδιά και για ενήλικες. Σίγουρα όλα αυτά θα κάνουν τη βιβλιοθήκη πιο ελκυστική, πιο ενδιαφέρουσα. Έτσι θα αυξηθεί η συχνότητα χρήσης της, η επισκεψιμότητά της και, τελικά, θα παίξει στο ακέραιο το ρόλο της ως φορέας πολιτισμού.

Το μανιφέστο της Unesco για τις βιβλιοθήκες, που τυπώθηκε το 1994, λέει: «Η δημοτική βιβλιοθήκη είναι το τοπικό κέντρο πληροφόρησης, που θέτει στη διάθεση του κοινού κάθε είδους γνώση και πληροφόρηση. Είναι ο ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και προορισμό, τροφοδοτώντας όλο τον πληθυσμό της χώρας με πνευματική τροφή».

Η γειτονική μας Λέρος, ακόμη και οι Λειψοί έχουν κάνει άλματα σ’ αυτόν τον τομέα. Οργάνωσαν και λειτουργούν αξιοζήλευτες βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες πρότυπα. Οι εντεταλμένοι υπάλληλοι, βιβλιοθηκονόμοι με πείρα, είχαν κοντά τους τους δημάρχους αυτών των νησιών και την ομόθυμη στήριξη των δημοτικών τους συμβουλίων. Αυτό δεν το λέω για να ψέξω κανέναν, αλλά για να ακουστεί και να λειτουργήσει παρωθητικά και στη δική μας περίπτωση.

Αυτά πρεσβεύουμε ως διοίκηση, κυρία Νανάκη, και προσβλέπουμε διαρκώς στην επιβαλλόμενη ριζική αλλαγή στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας.

Δηλαδή δεν έχει εγκαταλειφθεί από μέρους σας η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κτιρίου και μετατροπή του σε πραγματικό Αναγνωστήριο;

Ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε από μέρους μας αυτή η προσπάθεια, Αντίθετα, πάντα  αναδεικνύουμε αυτή την αναγκαιότητα (ΑΙΓΑΙΟ ΤV), Δήμος, Επαρχείο, Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού κλπ. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί.

Έχετε διατυπώσει στη νυν δημοτική αρχή την αναγκαιότητα αποδέσμευσης του χώρου; Υπάρχει από τη μεριά της κάποια σχετική δέσμευση; Μήπως πρέπει να επικαιροποιήσετε το αίτημά σας;

Ασφαλώς και το γνωρίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Υπάρχει μια κινητικότητα από μέρους της για διαμόρφωση νέου χώρου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και συνακόλουθα μετακόμιση. Γραπτή δέσμευση δεν υπάρχει.

Να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει και άλλη μία εκκρεμότητα σε σχέση με το κτίριο και τη λειτουργία του. Υπάρχει στα ταμεία της Περιφέρειας, αρκετά χρόνια τώρα, ψηφισμένο ποσό για ανακαίνιση του κτιρίου, ύψους 60.000,00 €. Είναι ένα ποσό, το οποίο, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα επουλώσει πολλές πληγές του οικοδομήματος (υγρομόνωση ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση, εξωτερική κι εσωτερική συντήρηση). Κι όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει να προηγηθούν. Το γνωρίζει ο κ. δήμαρχος, το γνωρίζει ο κ. έπαρχος, το γνωρίζει ο υπεύθυνος πολιτισμού, ο κ. Διαμαντής. Είναι, σας είπα, θέμα πολιτικής βούλησης.

Και ως χώρο για συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τους προτείνουμε αυτόν της παλιάς αγοράς (αυτός που έχει απομείνει) στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου. Πρέπει, λοιπόν, να προηγηθούν δύο θέματα, για να φθάσουμε σ’ αυτό που θέσατε και το οποίο είναι και για μας διαρκές ζητούμενο. Διαμόρφωση, δηλαδή, νέου χώρου για τις ανάγκες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση του κτιρίου του Αναγνωστηρίου. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2017 θα έχουμε σοβαρά βήματα προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση».

Αν υποθέσουμε ότι ελευθερωνόταν αύριο ο χώρος, ποιες θα ήταν οι πρώτες σας κινήσεις; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός όσον αφορά στην αξιοποίησή του, στη χρηματοδότησή του, στη στελέχωσή του, στον τρόπο λειτουργίας του; Θα το θέσω και διαφορετικά: Πως ονειρεύεστε το χώρο;

Να ξέρετε ότι όταν ανέλαβα την προεδρία των «ΜΟΥΣΩΝ» με την ομόθυμη κι ομόφωνη ψήφο των συνεργατών μου στο Διοικητικό Συμβούλιο (το 2013) κάλεσα από τη Λέρο τον καταξιωμένο και βραβευμένο  βιβλιοθηκονόμο κ. Δημήτρη Σταματέλο, ο οποίος έστησε με επιτυχία την αντίστοιχη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λέρου και των Λειψών. Είχε εργαστεί στο παρελθόν στη Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Είδε τους χώρους μας, τη Βιβλιοθήκη μας και ως ειδικός μας έκανε γραπτώς σχετικό υπόμνημα για το πώς θα πρέπει να στηθεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει στο εξής η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Τον περασμένο Νοέμβριο εγώ ο ίδιος έκανα ειδικό ταξίδι στη Λέρο για να δω  τη  Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού. Εντυπωσιάστηκα, πράγματι, από το τελικό αποτέλεσμα. Εκεί ο Δήμος, κ. Νανάκη, παραχώρησε στον Πλάτανο ένα παλιό αρχοντικό, που υπήρξε το διοικητήριο του Τούρκου αγά επί Τουρκοκρατίας, για τη στέγαση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης του νησιού. Εκεί το Δημοτικό Συμβούλιο  δεν …κατέλαβε το χώρο της Βιβλιοθήκης του,  αλλά παραχώρησε  ομόφωνα και στήριξε με κάθε μέσο την ανακαίνιση του κτιρίου και τη λειτουργικότητά του ως βιβλιοθήκης. Σήμερα, λοιπόν, η Λέρος διαθέτει στο κέντρο του οικισμού του Πλατάνου μια βιβλιοθήκη στολίδι, για την οποία υπερηφανεύονται οι ντόπιοι αλλά εντυπωσιάζονται,  θαυμάζουν και  αξιοποιούν οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι.

Προφανώς, λοιπόν,  και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, αν αύριο το κτίριο (ο όροφος) εκκενωνόταν. Και σχέδιο υπάρχει και μπούσουλας υπάρχει και χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί.

Ένας χρόνο από την τελευταία ανανέωση της θητείας σας στην προεδρεία του Αναγνωστηρίου ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ,  ποιος είναι ο απολογισμός που θα κάνατε και ποιοι είναι οι στόχοι  που έχετε θέσει για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Πιστεύω ότι ο απολογισμός μας είναι θετικός. Μέσα στο 2016 κάναμε δεκαπέντε ποιοτικές εκδηλώσεις και προχωρήσαμε  σε δύο νέες εκδόσεις, την 41η και την 42η κατά σειρά. Το βιβλίο του Γιάννη Πατέλλη με τίτλο: « Η Υγεία στην Κάλυμνο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την Απελευθέρωση» και ο 21ος τόμος των Καλυμνιακών Χρονικών που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Το Αναγνωστήριο διατηρεί επαφή και ζεστή επικοινωνία με αντίστοιχα σωματεία πολιτισμού αλλά και με προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών ανά την Ελλάδα. Έχει τις πύλες του ανοιχτές σε κάθε ρυάκι πολιτισμού και πνευματικής δημιουργίας.

Πως θα ορίζατε τη θέση του Αναγνωστηρίου σήμερα μέσα στην Καλυμνιακή κοινωνία; Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάποιο άνοιγμα στους νέους του νησιού, οι οποίοι απουσιάζουν από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του σωματείου;

Είναι ένας φορέας που έχει κερδίσει, δικαιωματικά πιστεύω, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του καλυμνιακού κοινού, των Καλυμνίων της διασποράς αλλά και των φίλων του ανά την Ελλάδα. Κινείται και δρα στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού του, υπηρετώντας με θρησκευτική ευλάβεια ό,τι προάγει τα γράμματα και τον πολιτισμό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκρινόμαστε σε όσα οι δυνατότητές μας επιτρέπουν.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των νέων στις δράσεις μας, να πούμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το πρόγραμμα «Βιβλιοδρομίες» που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια στο νησί φέρνει πιο κοντά τους μαθητές Ε΄και ΣΤ΄ τάξης των δημοτικών μας σχολείων στο Αναγνωστήριο. Η Αγγελική Βαρελλά, ο Μάνος Κοντολέων, η Ελένη Δικαίου και φέτος η Σοφία Μαντουβάλου είναι συγγραφείς με τεράστιο εκτόπισμα, η φυσική παρουσία των οποίων δίνει άλλη διάσταση στο θεσμό. Μην ξεχνάτε, ακόμη, ότι από το βήμα του Αναγνωστηρίου πέρασαν ομάδες (κυρίως περιβαλλοντικές) της Β/θμιας Εκπαίδευσης, για να παρουσιάσουν στο καλυμνιακό κοινό τις εργασίες τους.

Με την αρχή κάθε σχολικού έτους, επίσης, στέλλουμε ανοιχτή επιστολή στους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών μας Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων  και ενημερώνουμε  τους εκπαιδευτικούς μας, ότι το βήμα του Σωματείου μας είναι διαθέσιμο σ’ αυτούς που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν, παρουσιάζοντας οποιοδήποτε θέμα της επιστήμης τους.

Ως Αναγνωστήριο, λοιπόν, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και σε συμπράξεις που υπηρετούν τους βασικούς μας στόχους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να φρεσκάρουμε ή, όπως είπατε στην αρχή, να επικαιροποιήσουμε τα θέματα-αιτήματά μας.

Καλή χρονιά, δημιουργική και ειρηνική.

Δεν μου απάντησες στην εξής ερώτηση:

Μήπως πρέπει να επικαιροποιήσετε το αίτημά σας και να διατυπωθεί εκ νέου με τη συνδρομή όλων των πνευματικών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού, αλλά και του εκπαιδευτικού κόσμου και της μαθητικής κοινότητας;

Όπως γνωρίζετε, στο Δήμο λειτουργεί και Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι Σύλλογοι και τα Σωματεία πολιτισμού του νησιού μας. Εκεί, λοιπόν, από την έναρξη λειτουργίας αυτής της Επιτροπής, και κατά τη θητεία του κ. Ποθητού Μαγκούλια αλλά και τώρα επί προεδρίας του κ. Γιάννη Διαμαντή, το αίτημα εκ μέρους μας υποβάλλεται διαρκώς και στηρίζεται κι από τους εκπροσώπους των άλλων φορέων.

Ίσως πρέπει να αλλάξει η μορφή διεκδίκησης. Να γίνει  πιο πιεστική, με τη συμμετοχή κι άλλων Σωματείων, Συλλόγων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Μαθητικών Κοινοτήτων, Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κλπ. Ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική. Αν δεν έχουμε στις αρχές του 2017 σαφείς απαντήσεις επί του θέματος, θα αλλάξουμε ρότα και θα επιδιώξουμε λύση, θέτοντας σε τροχιά διεκδίκησης κι άλλες δυνάμεις, που βλέπουν την εξόφθαλμη αυτή αναγκαιότητα.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.