Τα νέα μας|

Αρχίζουν σήμερα οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της συμπρωτεύουσας, της «νύμφης του Θερμαϊκού», στις 26 Οκτωβρίου του 1912, την ημέρα της εορτής του πολιούχου της αγίου Δημητρίου και συνεχίζουν 27 και 28 με τον εορτασμό του «ΟΧΙ».

«Τιμή σ΄εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες». Το υψηλό αυτό πρόσταγμα του Αλεξανδρινού ποιητή, που διατρέχει την ιστορία μας ανά τους αιώνες, ήχησε και το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο ελληνικός λαός όρθωσε αγέρωχος και αποφασισμένος το ανάστημά του απέναντι στις σιδηρόφρακτες δυνάμεις του Άξονα και βροντοφώναξε το «ΟΧΙ», μια κατηγορηματική άρνηση στην ακύρωση όλων των διαχρονικών ιδεωδών, που πρέσβευε ανέκαθεν η φυλή μας.

Κι όταν η ναζιστική λαίλαπα σάρωνε λαίμαργα τη μία μετά την άλλη τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα μας, με σύμπνοια, ενθουσιασμό και απαράμιλλη γενναιότητα κατάφερε επί 160 ημέρες να αναχαιτίσει την πανίσχυρη Φασιστική Ιταλία. Ο Χίτλερ, τότε, ανέλαβε να δαμάσει ο ίδιος την Ελλάδα, με αναπόφευκτο επακόλουθο την επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα, τον Απρίλη του 1941. Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία του Έλληνα στρατιώτη υποχρέωσαν τον Γερμανό Φύρερ να παραδεχτεί το 1941 τούτο: «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, ιδιαιτέρως ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο».

Σήμερα, εν έτει 2021, χρονιά ιστορική, ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποκτά και πάλι ιδιαίτερο νόημα ως πηγή προτύπων και αξιών για την ενίσχυση της αυτογνωσίας μας ως έθνους και τη βαθύτερη και αντικειμενικότερη γνώση της ιστορίας μας. Αυτήν την αγωνιστικότητα, την επιμονή για δικαιοσύνη και ελευθερία, που ενέπνευσε τους ήρωες του έπους του ΄40, οφείλουμε κι εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, να ενστερνιζόμαστε στον καθημερινό μας βίο. Και να θυμόμαστε τούτο: Λίγοι λαοί έχουν το προνόμιο να διαθέτουν τόσο πλούσια ιστορία. Αυτή έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι η ενότητά μας αποτελούσε πάντοτε τον αποφασιστικό καταλύτη στην τρισχιλιετή ιστορική μας διαδρομή.

Ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους του Αναγνωστηρίου ότι δε θα διοργανώσουμε τον καθιερωμένο επετειακό εορτασμό, ανήμερα της 28ης, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, κατά το γνωστό τρόπο, λόγω της παράτασης των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων του ιού covid 19. O περιορισμένος κλειστός χώρος και ο εξ αυτού του λόγου αναπόφευκτος συγχρωτισμός αποτελούν ακόμη σοβαρά εμπόδια για τη διοργάνωση παρόμοιων με το παρελθόν εκδηλώσεων. Δεν είναι ορθό να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των μελών και των φίλων του Αναγνωστηρίου. Εξάλλου, τα υγειονομικά μέτρα ισχύουν και δεν έχουμε επιστρέψει ακόμη εξολοκλήρου στην κανονικότητα.

Χρόνια πολλά σε όλους,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.