Τα νέα μας|

Στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έλαβε χώρα τη Δευτέρα 22 Μαΐου ε.έ. και ώρα 19:30 η τελετή απονομής του βραβείου και των επαίνων «Βασίλη Μοσκόβη», έτους 2016, για εργασίες και μελέτες σχετικές με τον Πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Την τελετή απονομής παρακολούθησαν αρκετοί προσκεκλημένοι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, Δωδεκανήσιοι πολιτικοί, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

Στον ΟΠΑΝΔΑ, που προκηρύσσει κάθε χρόνο, από το 1996, το βραβείο «Βασίλη Μοσκόβη», υποβλήθηκαν εννέα συνολικά σχετικές μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο έτος.

Την Κριτική Επιτροπή απετέλεσαν οι:

  1. Κώστας Αγαπητίδης, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης»
  2. Μηνάς Αλεξιάδης, καθηγητής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α.
  3. Σεβαστή Κυπραίου, μέλος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης» και
  4. Εμμανουήλ Περσελής, καθηγητής Θεολογίας του ΕΚΠΑ.


Η ανωτέρω επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της επέλεξε και απένειμε το βραβείο «Βασίλη Μοσκόβη» έτους 2016, εξ ημισείας, σε δύο μελέτες των:

  1. Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ, για το έργο του με τίτλο: « Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου, Παρελθόν και Παρόν» και
  2. Μάγδα Μαριά και Συμεών Δοντά, για το έργο τους: «Εκκλησίες και Εξωκκλήσια της Ρόδου, από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα».


Ομόφωνα, επίσης, η Κριτική Επιτροπή πρότεινε και δόθηκαν δύο τιμητικοί έπαινοι στους:

  1. Κώστα Ιωάννου και Κώστα Κογιόπουλο για τη μελέτη τους με θέμα: «Σελίδες από την Ιστορία της Εκπ/σης στην Κω την περίοδο της κατοχής (Οθωμανοκρατία-Ιταλοκρατία)» και
  2. Γιάννη Θεοφίλου Πατέλλη, για τη μελέτη του «Η Υγεία στην Κάλυμνο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την Απελευθέρωση».


Η απονομή του τιμητικού επαίνου στον επίτιμο πρόεδρο του Αναγνωστηρίου κ. Γιάννη Πατέλλη αποτελεί μια δίκαιη αναγνώριση της επίπονης, κοπιαστικής και μεθοδικής έρευνάς του και της επιμελημένης συγγραφής του εξαίρετου βιβλίου του για την Υγεία στην Κάλυμνο, στη δύσκολη εκείνη εποχή. Είναι, επιπλέον, μια επιβράβευση και για το συνολικό αξιόλογο συγγραφικό του έργο, ως χρονογράφου και ιστορικού μελετητή.

Το Αναγνωστήριό μας «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» συμπεριέλαβε απ’ αρχής και έθεσε κάτω από την εκδοτική του ομπρέλα το βιβλίο του Γιάννη Πατέλλη, κρίνοντάς το ως ένα πολύτιμο εργαλείο προσέγγισης του ιστορικού γίγνεσθαι στο χώρο της Υγείας και όχι μόνο, για το νησί της Καλύμνου. Γι’ αυτό και η βράβευσή του χαροποιεί αφάνταστα το Δ.Σ. του πνευματικού μας σωματείου και δικαιώνει την απόφασή του να αναλάβει την έκδοσή του με χορηγό τον ομογενή επιχειρηματία κ. Γεώργιο Ντόβελλο.

Συγχαίρουμε θερμά τον επίτιμο πρόεδρό μας κ. Γιάννη Πατέλλη για την τιμητική αυτή διάκριση, που δίκαια και επάξια του απονεμήθηκε. Η τιμή αυτή, πέρα από τον ίδιο, αντανακλά και στο νησί μας την Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων αλλά και των ιατρών, που με Ιπποκρατική συνέπεια θεράπευσαν και θεραπεύουν τον ανθρώπινο πόνο στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ευχόμαστε στον καταξιωμένο συγγραφέα να συνεχίσει ακούραστος την πνευματική του προσφορά στο χώρο των Γραμμάτων, όπου το ταλέντο του έχει πολλά ακόμα να δώσει.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.